Lumea brandurilor este una dinamică și competitiv. Crearea unui brand puternic este dorința oricărui antreprenor care dorește să lanseze o afacere. Desigur, antreprenorii, mai ales cei debutanți, se pot confrunta cu provocări diferite în ceea ce privește construirea unui brand, în contextul digitalizării accentuate, însă fiecare își face propriul plan de acțiune și alege care este categoria de brand cea mai potrivită pentru afacere.
În acest articol vom explora, pe scurt, principalele categorii de brand și vom sublinia care sunt aspectele reprezentative pentru fiecare în parte.
- Brandul personal
Această categorie își construiește fundația în jurul tipologiei antreprenorului. Se concentrează în mod special pe a scoate în evidență aspectele importante ale identității antreprenorului, aliniate cu obiectivele sale profesionale, dar și pe evidențierea valorii pe care acesta o aduce atât în afacerea/ afacerile pe care le gestionează, cât și în sfera parteneriatelor sale sau a contrbuției în societate. Acest tip de brand poate fi util pentru antreprenorii care își doresc un profil relevant care le-ar permite să fie percepuți ca o autoritate într-un anumit domeniu. Prin crearea unui brand personal puternic, antreprenorii pot consolida încrederea potențialilor clienți, dar și potențialilor parteneri de afaceri.
- Brandul de produs
Brandul de produs se concentrează pe un produs specific sau o gamă de produse pe care antreprenorul le pune la baza afacerii sale. De obicei acest tip de brand este creat atunci când antreprenorii își doresc să pună în lumină produsele și nu neapărat brandul lor personal. Deseori, afacerile pornesc de la esența produsului creat tocmai pentru că le e mai facil să se orienteze pe creșterea vizibilității produsului atunci când principalul obiectiv al antreprenorului este validarea unei idei și construirea unei afaceri care să nu implice neapărat expunerea lui. În munca noastră am întâlnit deseori situația în care, din teama de critică sau de eșec, antreprenorii se concentrau pe brandul de produs, ei preferând să rămână în umbră o anumită perioadă de timp.
- Brandul de servicii
La fel ca și brandul de produs, acest tip de brand se concentrează pe un anumit serviciu sau pe o gamă de servicii. Acest tip de brand este creat de antreprenorii care oferă servicii într-un anumit domeniu, fiind de cele mai multe ori conectate cu o arie de expertiză pe care antreprenorul o are, dar nu dorește să se pună pe sine în lumina reflectoarelor.
- Brandul experiențial
Acest tip de brand se concentrează pe experiența cât mai specială oferită clienților. Brandul experiențial poate include atât produse (de exemplu: Rituals), cât și servicii (de exemplu: tehnicile lui Wim Hof). Acest tip de brand este creat de antreprenorii care doresc să ofere o experiență unică sau personalizată clienților lor. Prin crearea unui brand experiențial puternic, antreprenorii pot ajunge cu ușurință la tipologii de clienți foarte bine definite și, totodată, să crească rapid gradul de fidelizare al clienților, care vor reveni periodic deoarece vor dori să ”consume” constant respectiva experiență.
- Brandul comunitar
Acest tip de brand are drept scop crearea unei comunități în jurul afacerii lansate. El este creat de antreprenorii care simt că au o misiune mai aparte și care doresc să construiască un sentiment de apartenență și loialitate în rândul clienților lor. Sustenabilitatea afacerii vine din contribuția comunității care aderă la misiunea brandului și din proiectele sau afacerile pe care acesta le susține (de exemplu: Kickstarter).
Acestea sunt cele mai comune tipologii de brand pe care antreprenorii le pot utiliza pentru a construi o afacere puternică și de succes. Fiecare antreprenor își cântărește de la început opțiunile și, în funcție de profilul afacerii și de obiectivele pe care acesta le are, poate opta pentru una sau mai multe categorii de mai sus.